Muistoissamme ruunikko suomenhevostamma Fiktion Ruusa, 152cm, 01.08.2010-11.08.2013
Ruusa lopetettiin 20-vuotiaana pahan loukkaantumisen takia
VIR MVA Ch, KTK-III, SLA-II, YLA2, KRJ-II

Kantakirjattu KTK-III-palkinnolla (R) (69p.) 28.02.2011
VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 10.10.2011
Palkittu SLA-II-palkinnolla (70p.) 10.01.2012
Palkittu YLA2-palkinnolla (112p.) 31.01.2012
Palkittu KRJ-II-palkinnolla (99p.) 15.02.2012


i Fiktion Roomu rt
SLA-II, KRL-II, YLA3
ii Purje-Aatos trt
SLA-I, YLA3
iii Purjehtijaevm tprt
iie Haaveilijaevm trt
ie Tiitun Vilima rt
SLA-II, YLA3
iei Tiitun Jeremiasevm prt
iee Tiitun Venlaevm rt
e Hovi-Hymy prt
ERL-III
ei Hovi-Niko trt
KTK-III, YLA2, SLA-III
eii Mikon Kaltevaevm trt
eie Hovi-Hennaevm ?
ee Kesän Hymy rt
KRJ-III, YLA2, SLA-I
eei Hymypoikaevm rt
eee Kesäpostievm rt

Sukuselvitys:

Ruusan isä Fiktion Roomu oli komea rautias suomenhevosori. Tältä herralta säkää löytyi 155cm. Roomu oli koulupainotteinen, missä se ylsi aina VaB -tasolle saakka ja sijoituksia se keräsi kymmenittäin. Ori saavutti mukavasti meriittejä elämänsä aikana, se on palkittu SLA-II, KRL-II sekä YLA3. Luonteeltaan Roomu oli hyvätapainen ja ratsuna hyvin miellyttämishaluinen. Sen liikkeet olivat hienot ja pehmeät, joissa on hyvä istua mukana. Näyttelyissäkin ori kiersi muutamaan otteeseen ja yhden irtoSERTin sai, ei ollut siis huonompi rakenne. Ori menehtyi 22-vuotiaana.
Ruusan isänisä Purje-Aatos oli myöskin rautias, koulupainotteinen ori, jolta säkää löytyi 155cm. Aatos kilpaili aktiivisesti kouluratsastuksen parissa ja sijoituksia se saavutti yli 60. Hienon kilpailu-uran ja laadukkaiden jälkeläisten ansiosta se on palkittu SLA-I sekä YLA3 -palkinnoilla. Luonteeltaan Aatos oli melko rauhallinen, vaikka orimaisuuttakin löytyi, ratsuna se oli hyvin herkkä ja eteenpäin pyrkivä. Näyttelyissä oria ei käytetty kertaakaan, vaikka rakennekaan ei huonoimmasta päästä ollut. Lopulta ori menehtyi vanhuuden vaivoihin kunnioitettavassa 38-vuoden iässä.
Aatoksen isä Purjehtija oli hieno siitosori, joka jätti jälkeensä useita laadukkaita jälkeläisiä. Tämä rautias ori kilpaili hienosti VaB -tasolla, joissa se keräsi usein ruusukkeet kotiin. Kun ori lopulta siirtyi jalostuskäyttöön, oli monet tammanomistajat jonossa odottamassa vuoroaan, sen komea ulkonäkö ja hieno rakenne tekivät moneen suuren vaikutuksen, tähän kun lisättiin vielä miellyttävä luonne, oli ori täydellinen pakkaus. Se menestyi näyttelyissä hyvällä menestyksellä. Jälkeläisiä se sai elämänsä aikana lähes viisikymmentä. Ori menehtyi lopulta 26-vuotiaana.
Aatoksen emä Haaveilija ei ollut peräisin mistään tunnetusta suvusta, mutta siitä huolimatta se oli erinomainen kouluratsu. Rauhallisen luonteensa ansiosta sitä pystyttiin käyttämään myös opetusratsuna ratsastuskoulussa, missä se olikin oppilaiden lempiratsu. Ratsastuskoulun oppilaat osallistuivat tamman kanssa pieniin kisoihin, mutta se kävi myös kunnon kisaajan kanssa valottamassa koulukenttiä, tamma menestyi hyvin myös aluetasolla. Haaveilija varsoi myös parisen kertaa pitäessään taukoa kilpailemisesta ja opetushommista. Tamma menehtyi lopulta 23-vuotiaana.
Ruusan isänemä Tiitun Vilima oli myöskin hyvin menestynyt koulutamma, se saavutti kilpailu-uransa aikana jopa 60 sijoitusta. Hyvän menestyksensä ansiosta tamma palkittiin YLA3- ja SLA-II-palkinnolla. Tamman taidot ylsivät Vaativa B'n tasolle ja tamma onkin periyttänyt hienot liikkeensä ja taitonsa koulukentillä jälkeläisilleen. Luonteeltaan Vilima oli symppis ja lempeä tamma. Rohkea ja miellyttämishaluinen ratsastaessa mikä tekei yhteistystä helppoa. Vilimalta löytyy useita jälkeläisiä, jotka ovat pärjänneet niin kisoissa kuin näyttelykehissä. Tamma menehtyi 39-vuotiaana.
Viliman isä Tiitun Jeremias oli punarautias, 155cm korkea kouluratsuori. Se tuli useille tutuksi kouluradoilla ja oli tunnettu hienoista liikkeistään. Orilta kuitenkin löytyi temperamenttia vähän liiaksikin mikä teki sen käsittelystä hieman hankalaa. Ratsuna se kuitenkin osasi kuunnella ja oli miellyttävä ratsastaa, kun sopiva ratsastaja tälle löytyi niin heidän yhteistyönsä sujui ongelmitta. Myöhemmin ori siirtyi täysin siitosorin hommiin ja menehtyi lopulta 27-vuotiaana.
Viliman emä Tiitun Venla oli rautias, 150cm korkea tamma. Tämä liinaharjainen kaunotar kilpaili aktiivisesti urallaan kouluratsastuksessa ja menestyi myös mainiosti. Taidot eivät riittäneet kovin vaikeisiin luokkiin, mutta helpommissa luokissa se suorastaan loisti liikkeidensä ansiosta. Näyttelyissä tammaa ei juurikaan nähty, johtuen suhteellisen "huonosta" rakenteesta. Tamma siirtyi myöhemmin eläkkeelle ja sillä teetettiin vielä pari varsaa ennen kuin se siirtyi vihreämmille laitumille 29-vuotiaana.

Ruusan emä Hovi-Hymy oli kaunis, punarautias pienhevostamma. Myy oli painottunut este- ja kouluratsastukseen sekä valjakkoajoon. Se menestyi hienosti jokaisessa lajissa elämänsä aikana, tamma palkittiin esteratsujen laatuarvsotelussa ERL-III-palkinnolla. Luonteeltaan tamma oli rauhallinen, mutta tammamaisiakin piirteitä löytyi. Ratsuna se oli reipas ja erittäin herkkä, sen askeleet eivät olleet tasaisimmasta päästä mikä vaikeutti koulupuolella. Myy ehti saamaan neljä jälkeläistä elämänsä aikana ennen kuin se menehtyi 30-vuotiaana.
Ruusan emänisä Hovi-Niko on hyvin palkittu ori, painotukseltaan yleispainotteinen. Ori palkittiin SLA-III-, KTK-III- ja YLA2-palkinnolla. Menestystä tältä herralta ei siis puutu. Luonteeltaan Niko on hieman rasittava ja jääräpäinen, mutta siihen tutustuessaan voi löytää orista aivan uuden puolen. Ratsuna se on hyväliikkeinen ja tämän ansiosta sillä pärjättiin hyvin kouluradoilla. Ori on saanut useita jälkeläisiä elämänsä aikana, jotka jatkavat tämän orin sukua.
Nikon isä Mikon Kalteva oli juuri ja juuri hevoskokoa, 149cm. Väriltään Kalle oli tummanruunikko. Ori oli painottunut valjakkoajoon ja se olikin oikein oiva hevonen siihen hommaan, sen rauhallisuudella ja kuunteliaisuudella olisi päässyt pitkälle, mutta sillä kilpailtiin hyvin vähän. Oria nähtiin välillä myös työhevosen hommissa, missä se pärjäsi myös oikein hyvin. Ori oli loppuelämänsä jalostusorin tehtävissä.
Nikon emä Hovi-Henna oli hieman tuntemattomampi tamma alussa, sen historiasta ei ollut mitään tietoa. Tammasta koulutettiin kenttäratsu, sen upeat liikkeet sopivat erityisesti kouluradoille ja miellyttävän luonteen ansiosta sen omistajat olivat erittäin ylpeitä siitä. Tammaa käytettiin myös näyttelyissä suht hyvällä menestyksellä ja tamma palkittiinkin KTK-III-palkinnolla. Tamma ehti saamaan pari jälkeläistä ennen kuin se jouduttiin lopettamaan ähkyn takia.
Ruusan emänemä Kesän Hymy oli kaunis, punarautias tamma, joka oli täydellinen esimerkki suomenhevostammasta. Ratsuna Tuuli oli reipas ja herkkä suusta, joten sen kanssa piti olla tarkkana tuntuman kanssa. Tamma kuunteli hyvin painoapuja, joka auttoi sitä menestymään koulukentillä. Sen askellajit olivat hyvin tahdikkaat ja liidokkaat, jo parilla askeleella se pääsi pitkälle. Tammalla on kisattu lähes kaikkia lajeja, koulua, esteitä, valjakkoa ja kenttää.
Tuulin isä Hymypoika oli menestynyt kouluratsu, joka pärjäsi hienosti vaativissakin luokissa. Ori kiersi paljon myös näyttelyitä, missä se sai paljon ihailevia katseita. Ori pääsi hyvien liikkeidensä ja hyvän rakenteensa ansiosta kantakirjaankin. Ainut huono puoli orissa oli sen luonne, sen kanssa pystyi olemaan vain kokeneemmat hevosihmiset jotka tiesivät orin luonteesta. Ori jouduttiin lopettamaan tarhassa tapahtuneen tapaturman takia, mutta se kerkesi jättämään useita hienoja suomenhevosia, jotka ovat menestyneet kouluratsastuksessa.
Tuulin emä Kesäposti oli nätti tamma, jolla ei valitettavasti päästy kilpailemaan. Se satutti jalkansa jo hyvin nuorena, minkä takia se ei kestänyt aktiivista ratsastusta. Tämän takia sen valjakkoura jäi harmittavan lyhyeksi, mutta se toimi hyvin harrastehevosena, missä se sai toimia jalostustammana aina välillä. MYöhemmin se siirtyi kokonaan seurahevoseksi, ratsastus ja jalostustamman ura jouduttiin jättämään taakse jalan kunnon pahentuessa.Valmennukset:

16.9.2011 kouluvalmennus, valmentajana misery.
Kentälle asteli hieno suomenhevostamma kaula kaarella, mutta huomasin heti ettei se ollut vielä rehellisessä peräänannossa. Alkuverryttelyssä Huttis sai komentaa Ruusaa liikkumaan eteen päin ja joutui taivuttelemaan todella paljon jäykkää tammaa. Itsenäisen alkuverryttelyn jälkeen Ruusa alkoi käyttämään myös takaosaa ja selkäänsä, sekä antoi periksi ja taipui.
Itse harjoituksena oli tänään kokoaminen ja vastalaukat. Kokoaminen tuotti alkuunsa pientä päänvaivaa, sillä Ruusa pudotti helposti esimerkiksi ravista käyntiin kun Huttis unohti pitää pohkeet kiinni kootessa. Lopulta Ruusa kokosi itseänsä hienosti suomenhevoseksi jokaisessa askellajissa. Vastalaukoissa muutamalla ensimmäisellä kerralla Ruusa vaihtoi itse oikeaan laukkaan, mutta ymmärsi pian mitä siltä vaadittiin ja vastalaukat sujuivat myös mallikkaasti.
Kaikkiaan valmennus meni hyvin ja Ruusa on osaava suomenhevoseksi. Huttis ratsasti rauhallisesti ja erityiskehuja saa hänen vakaa istuntansa.

29.12.2011 kouluvalmennus, valmentajana Jenza
Ruusa näytti upealta kun tulitte maneesiin. Pyysin sinua heti ottamaan jalustimet pois jalasta, sillä tänään mentäisiin ilman jalustumia koko valmennus. Ensiksi keskityttiin käyntiin kunnolla, tamma hakeutuikin heti muotoon kuten odotinkin. Käynnin kanssa ei pitänytkään tehdä paljoa mitään, ravissa olikin enemmän työstämistä. Ensimmäiseksi sait vain itse hakea tasapainoasi, jonka jälkeen keskityttiin ympyrällä sinun ja Ruusan yhteistyöhän. Tamma kulki reipppaasti ja energisesti eteenpäin ja saitkin tamman kulkemaan tässäkin askellajissa muodossa. Tähän kohtaan kerittiin myöskin tekemään pohkeenväistöä pitkällä sivulla käynnissä että ravissa. Loppu valmennuksessa keskityttiin laukkaan. Laukassa sinun oli ehdottomasti helpompi istua, joka näkyi selvästi. Laukassa sait otettua enemmän irti Ruusasta ja se kulkikin erittäin hienosti koko laukka pätkien ajan. Kun menitte laukkaa, näytti siltä että tammalla voisi olla potentiaalia vielä vaikeampiin liikkeisiinkin jos sen kanssa työstettäisiin tätä kunnolla. Valmennus sujui erittäin hyvin, sinullakin on erittäin hyvä tasapaino jonka takia kannattaa useamminkin mennä ilman jalustimia, sillä silloin yhteistyö ratsun kanssa on vielä paljon tärkeämpää kuin jalustimien kanssa.


Kisakalenteri:


Näyttelyt:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
31.08.10 - Koston - s(p)h varsat - NJ - LKV2/12
22.09.10 - Juolukka - sh varsat - NJ - LKV2/12
09.10.10 - Aavan - s(p)h varsat - NJ - LKV1/11 BIS5
20.02.11 - Lakea - s(p)h tammat - NJ - LKV1/7 BIS1
14.09.11 - Fiktio - sh tammat - NJ - LKV1/11 BIS5


Estekisat:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
-


Koulukisat:

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
29.12.10 - Dark Side - Helppo B - KRJ - 3/50
01.01.11 - White Shadow - Helppo A - KRJ - 3/40
07.01.11 - Kisakeskus CK - Helppo C - KRJ - 5/30
20.02.11 - Laikkarit - Helppo C - KRJ - 2/30
22.02.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 2/50
23.02.11 - Laikkarit - Helppo C - KRJ - 3/30
23.02.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 4/50
26.02.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 5/50
07.03.11 - Derby - Helppo A - KRJ - 4/50
11.03.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 7/49
15.03.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 1/50
24.04.11 - Viehättävä - Helppo A - KRJ - 2/50
27.04.11 - Toivoton - Helppo A - KRJ - 10/100
27.04.11 - Västerby - Helppo A - KRJ - 3/50
28.04.11 - Västerby - Helppo B - KRJ - 3/50
29.04.11 - Västerby - Helppo B - KRJ - 3/50
29.04.11 - Västerby - Helppo A - KRJ - 3/50
30.04.11 - Toivoton - Helppo A - KRJ - 5/100
30.04.11 - Västerby - Helppo A - KRJ - 2/50
01.05.11 - Västerby - Helppo B - KRJ - 3/50
01.05.11 - Fiktio - Helppo C - KRJ - 6/49
11.05.11 - Riiviöt - Helppo B - KRJ - 2/40
16.05.11 - Riiviöt - Helppo B - KRJ - 1/40
17.05.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 6/50
17.05.11 - Hex Stallions - Helppo A - KRJ - 7/60
27.05.11 - VV - Helppo A - KRJ - 5/30
27.05.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 1/30
28.05.11 - VV - Helppo A - KRJ - 2/30
29.05.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 4/30
16.06.11 - Pjortoi - Helppo B - KRJ - 5/40
18.06.11 - Pjortoi - Helppo B - KRJ - 6/40
19.06.11 - Backyard - Helppo A - KRJ - 4/30
20.06.11 - Fiktio - Helppo C - KRJ - 4/50
20.06.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 3/50
21.06.11 - Kotitie - Helppo A - KRJ - 2/50
22.06.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 1/30
23.06.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 5/30
23.06.11 - Duren - Helppo A - KRJ - 3/30
25.06.11 - Duren - Helppo B - KRJ - 5/30
14.08.11 - Farconner - Helppo B - KRJ - 6/60
16.08.11 - Farconner - Helppo B - KRJ - 4/60
16.09.11 - LAC - Helppo A - KRJ - 6/40
21.09.11 - LAC - Helppo A - KRJ - 3/40
05.10.11 - Mimmu - Helppo A - KRJ - 2/47
09.10.11 - Hiprakka - Helppo A - KRJ - 4/60
11.10.11 - Koston Suomenhevoset - Helppo A - KRJ - 6/50
22.11.11 - VSR - Helppo A - KRJ - 1/50
25.11.11 - VSR - Helppo A - KRJ - 6/50
27.11.11 - VSR - Helppo A - KRJ - 7/50
01.12.11 - Strand Belgiums - Helppo B - KRJ - 4/100
06.12.11 - Fiktio - Helppo B - KRJ - 4/50
06.12.11 - Fiktio - Helppo A - KRJ - 6/50


Jälkeläiset:

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
30.07.11 - o. Lamourin Tuttiritari - Koston Ruuti - Juusa
05.09.11 - o. Lamourin Jasperi - Fiktion Joosu - Hurmajärvi
22.12.11 - t. Lamourin Ruusu - Lakean Pikku-Peto - Moondance / misery.
15.02.12 - o. Lamourin Ikiliikkuja - Lakean Nipotus - ksuvi
28.05.12 - t. Lamourin Jevella - Fiktion Knuutti - Takamaiden Suomenhevoset
14.09.12 - o. Lamourin Rokkikukko - Koistilan Elmeri - Jenny